Restauratie

Een van de recente opdrachten was het restaureren van een oud, versleten motortasje. Gaten kapot, riempjes gebroken, stiksels los. Probleem met zo’n oud tasje is dat het leer door de jaren heen een patina gekregen heeft dat ik vrijwel niet kan reproduceren. Je probeert dan enigzins in de buurt te komen, wetende dat de tijd ook hier een grote invloed zal hebben.

De klant had specifieke wensen. Zo mocht ik niet de achterzijde vervangen, alleen het stuk dat gescheurd was. Alle riempjes moesten worden vervangen, evenals de klep. Dat laatste was echt nodig omdat deze op diverse plekken was gescheurd en al een keer provisorisch hersteld.
Extra complicatie
Dat de achterzijde niet mocht worden vervangen leverde een extra complicatie op want dat betekende dat het gat voor het riempje op een andere manier moest worden hersteld. Leuk!
Ik heb helaas niet heel veel foto’s gemaakt, sorry. Ik ben dat altijd van plan maar tijdens het proces ben ik zo zeer geconcentreerd op het werk dat de foto’s helemaal worden vergeten.
Riempjes en stiksel

Ik ben begonnen met het makkelijke deel: riempjes maken en stiksels vervangen. Het liefst zou ik bij zo’n tas alle stiksels vervangen. Er is een groot verschil tussen machinale stiksels en hand gestikt werk. Maar ja, kosten……
Nu proefstukjes maken om te zien of ik de kleur kon benaderen. Duidelijk was dat ik niet de exacte kleur kon krijgen (tenzij ik er veel meer tijd aan zou spenderen, maar wederom budget beperkingen )
Resultaat
Vervolgens heb ik de oude klep los gehaald en opgemeten om van een nieuw stuk naturel tuigleer een kopie te maken en te verven. Het gat voor het riempje aan de bovenzijde heb ik hersteld door er een stuk in te zetten.
Nu nog de klep er in en poetsen. Het resultaat ben ik niet een ontevreden over. Er is kleurverschil maar ik schat in dat gebruik en de tijd het verschil zal doen vervagen.